Şimdi Arayın
7068 sayılı kanun nedir? Son zamanlarda müvekkillerimizden ve iletişim araçlarımızdan, 7068 Sayılı Kanun Nedir? Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Nelerdir? 7068 sayılı Jandarma Disiplin Kanunu Nedir? Etk Disiplin Cezaları Nelerdir?Jandarma Disiplin Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır? Disiplin Cezasına İtiraz Dilekçesi, 7068 Sayılı Kanun Kimlere Uygulanır? Disiplin Kurulları Hangi Cezaları Verir? Disiplin Cezalarına Karşı Nasıl İtiraz Edilir? Kolluk Görevlilerinin Hakları Nelerdir? Polis Disiplin Cezaları Nelerdir? Polis Kınama Cezası Alırsa Ne Olur? Jandarma Uyarma Cezaları Nelerdir? Polis Disiplin Cezasına Nasıl İtiraz Eder? Polis Disiplin Cezasına İtiraz Süresi Ne Kadardır? Şeklinde sorularla karşılaşmaktayız. Bu tarz sorular Polis/Jandarma mevzuatına hakim olmayı gerektirdiği için herkesçe bilinmemektedir.
Özellikle memur avukatı, polis avukatı, Jandarma avukatı olarak vatandaş tarafından tabir edilen avukatlar tarafından daha kolay cevaplanmaktadır. Bizde Ankara Memur-Disiplin Avukatı olarak bu yazı dizisinde sorularınıza cevap vereceğiz.
7068 sayılı kanun nedir?
7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Kanunu; Emniyet Genel Müdürlüğü (polis), Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline ilişkin disiplinsizlik ve cezaları, disiplin amirlerini ve kurullarını, disiplin soruşturma usulü ile diğer ilgili hususları düzenleyen kanundur.
7068 sayılı kanun kimlere uygulanır?
7068 sayılı kanun;
a) Emniyet Genel Müdürlüğü (Polis) teşkilatında çalışan her sınıftan memurları,
b) Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatlarında görev yapan subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler ile diğer sınıflardaki memurları, kapsar.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrine verilen yükümlü erbaş ve erler hakkında 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri uygulanır.
6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Cezaları için yazımıza bakabilirsiniz.
7068 sayılı (polis, jandarma) disiplin cezaları nelerdir?
7068 sayılı kanunda polis teşkilatı mensuplarına ve jandarma teşkilatı mensuplarına verilecek disiplin cezaları sıralanmıştır.
madde 8’e göre personele verilecek disiplin cezaları şunlardır:
a) Uyarma cezası: Personele görevinin icrasında veya hal ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
b) Kınama cezası: Personele görevinin icrasında veya hal ve hareketlerinde kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
c) Aylıktan kesme cezası: Disiplin cezası verilen personelin, fiilin ağırlık derecesine göre zam ve tazminatlar hariç brüt aylığından onbeş günlüğe kadar kesinti yapılmasıdır. Ceza, aylığı tahakkuk ettiren birimce personelin aylığından kesilmek suretiyle yerine getirilir. Aylıktan kesme tam Türk Lirası üzerinden yapılır ve kuruşlar dikkate alınmaz.
ç) Kısa süreli durdurma: Personelin bulunduğu kademede ilerlemesinin dört, altı veya on ay süre ile durdurulmasıdır.
d) Uzun süreli durdurma: Personelin bulunduğu kademede ilerlemesinin on iki, on altı, yirmi veya yirmi dört ay süre ile durdurulmasıdır.
e) Meslekten çıkarma: Personelin emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarında bir daha çalıştırılmamak üzere meslekten çıkarılmasıdır.
f) Devlet memurluğundan çıkarma: Personelin bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarılmasıdır.
7068 sayılı kanuna göre disiplin cezası verilirken takdiri indirim
Kurumda geçmiş hizmetleri sırasında çalışmaları olumlu bulunan ve iyi veya çok iyi derecede değerlendirme puanı alan personel için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.
7068 sayılı genel kolluk disiplin hükümleri kanunu ile disiplin cezası vermeye yetkilendirilen disiplin amirleri veya kurulları, disiplin cezası uygulanması ile ilgili takdir haklarını ölçülü, adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde kullanırlar.
Takdir hakkı mutlaka gerekçeli olarak kullanılır.
Takdir hakkı kullanılırken;
a) Disiplinsizliğin işleniş biçimi,
b) Disiplinsizliğin işlendiği zaman ve yer,
c) Disiplinsizliğin hizmete olumsuz etkisinin ağırlığı,
ç) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı,
d) Disiplinsizlik yapan personelin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı,
e) Disiplinsizlik yapan personelin daha önceki disiplin durumu,
f) Disiplinsizlik yapan personelin samimi ikrarı ve gösterdiği pişmanlık, göz önüne alınır.
İtiraz üzerine yetkili makamlar tarafından verilen kararlar hariç olmak üzere, hiçbir idari makam tarafından, disiplin cezası ile ilgili takdir hakkının kaldırılması sonucunu doğuran bir karar verilemez veya uygulama yapılamaz.
7068 sayılı kanunun birinci fıkrasının (c), (ç) ve (d) bentlerinin uygulanmasında, cezanın üst ve alt kademeleri ağır ya da hafif ceza sayılmaz.
7068 sayılı Kanun hükümleri sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay ve uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erlerin kendi kanunlarında düzenlenen meslekten ayırmayla ilgili hükümlerin uygulanmasına engel teşkil etmez.
7068 Disiplin Cezaları Özlük Dosyasından Ne Zaman Silinir?
Devlet memurluğundan çıkarma ya da meslekten çıkarma cezalarından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olanlar, uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından başlayarak beş yıl, diğer cezaların uygulanmasından başlayarak on yıl geçtikten sonra, atamaya yetkili amire başvurarak verilmiş olan disiplin cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir. İlgilinin bu süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse söz konusu ceza özlük dosyasından silinir.
7068 sayılı kanuna göre sık sorulan sorular
Amir Kime Denir?
Amir: Kadro ve kuruluş yönünden bağlı olunan kimse ile amir olarak yetkilendirilmiş olan diğer kişileri,
Disiplinsizlik Nedir?
Disiplinsizlik: 7068 sayılı genel kolluk disiplin hükümleri kanuna göre disiplin cezası ile cezalandırılan fiilleri,
Disiplin Amiri ve Amirleri Kimlerdir?
Disiplin amiri: 7068 sayılı genel kolluk disiplin hükümleri kanun ile disiplin cezası vermeye yetkili kılınmış ilk amiri, Disiplin amirleri: Disiplin amiri ile üst disiplin amirlerini ifade etmektedir.
Jandarma Disiplin Cezası ve Disiplin Soruşturması Nedir?
Disiplin cezası: Disiplinsizlik nedeniyle disiplin amirleri veya kurulları tarafından verilen ve 7068 sayılı genel kolluk disiplin hükümleri kanununda gösterilen yaptırımlardır.
Disiplin soruşturması: Disiplinsizlik yaptığı iddia edilen personel hakkında karar vermek amacıyla disiplin amirleri veya kurulları tarafından yapılan veya yaptırılan araştırma ve incelemeyi ifade eder.
Jandarma disiplin cezasına itiraz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
7068 sayılı kanuna göre yapılan çeşitli tanımlar
Emir: Hizmete ilişkin bir fiilin yapılmasının veya yapılmamasının söz, yazı ve sair surette asta bildirilmesini,
Görev: Hizmetin gerektirdiği fiili yapmayı ve menettiği fiili yapmamayı,
Hizmet: Mevzuatla yapılması veya yapılmaması hükme bağlanmış olan hususlar ile amir tarafından emredilen veya yasaklanan işleri,
Personel: Emniyet Genel Müdürlüğü için emniyet teşkilatında çalışan her sınıftan memuru; Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatlarında görev yapan subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler ile diğer sınıflardaki memurları,
Üst: Makam, rütbe veya kıdem büyüklüğünü,
Üst disiplin amirleri: Disiplin amirinin kadro ve kuruluş yönünden bağlı bulunduğu ve disiplin cezası verilecek personelden makam, rütbe veya kıdemce büyük olan yetkili sıralı tüm amirleri, ifade eder.
7068 Soruşturma Usulü, Karar, Zamanaşımı, İtiraz
Soruşturma sonucu verilecek karar
Disiplin kurulu, soruşturma sonucunda disiplin cezası verilmesine yer olmadığına, karar verilmesine yer olmadığına veya disiplin cezası verilmesine yahut kurulun yetkisizliğine karar verebilir.
Yapılan soruşturma sonucunda fiilin, disiplin kurulunun görev alanına giren başka bir disiplinsizliği oluşturduğu anlaşılırsa buna uygun olan disiplin cezası tayin edilir.
Disiplin kurulu kararları gerekçeli olarak yazılır. Ceza verilmesi halinde, gerekçede disiplinsizlik unsurları ile ceza miktarının tayininde esas alınan hususlar gösterilir. Karar, başkan ve üyeler tarafından imzalanır ve ilgililere tebliğ edilir. Görevden uzaklaştırma Disiplin soruşturması nedeniyle görevden uzaklaştırma hususunda 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.
Disiplin kurullarınca haklarında meslekten çıkarma cezası veya Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilenlerden görevi başında kalmasında sakınca görülenler, kararın onaylanarak uygulanmasına kadar birinci fıkra kapsamında görevlerinden uzaklaştırılabilir. Bunlardan meslekten çıkarma cezası daha hafif bir cezaya indirilerek onaylanmış olanlar hakkında görevden uzaklaştırma önlemi derhal kaldırılır.
Zamanaşımı
7068 sayılı Kanunda sayılan fiilleri işleyenler hakkında bu fiillerin işlendiğinin disiplin amiri tarafından öğrenildiği tarihten itibaren
Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kısa ve uzun süreli durdurma cezalarında bir ay içinde, Meslekten çıkarma cezası ve Devlet memurluğundan çıkarma cezasında altı ay içinde, disiplin soruşturmasına başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Disiplin cezasını gerektiren fiillerin işlendiği tarihten itibaren iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Zamanaşımı, tamamlanmış suçlarda suçun işlendiği, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği, zincirleme suçlarda ise son suçun işlendiği tarihten itibaren işlemeye başlar.
Fiilin hatalı olarak vasıflandırıldığı veya düzeltilebilir bir şekil noksanlığı bulunduğu gerekçeleriyle disiplin cezasının mahkeme tarafından iptal edilmesi durumunda, kararın kesinleştiği tarihteki yetkili disiplin kurulu veya disiplin amiri, kararın tebliğinden itibaren ceza verme yetki ve sorumluluğu kapsamında yeniden değerlendirme yapar.
7068 Polis-Jandarma Disiplin Cezalara İtiraz Süresi
Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliğ edilmesinden itibaren on gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılır. Ancak vali, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının doğrudan verdikleri disiplin cezalarına karşı Bakanlık Yüksek Disiplin Kuruluna itiraz edilir.
İtiraz üzerine Kurulun verdiği karar kesindir. Kaymakamın doğrudan verdiği disiplin cezalarına karşı ise valiye itiraz edilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen cezalar kesinleşir.
İtiraz, yetkili merci tarafından otuz gün içinde karara bağlanır.
İtiraz haklı görülürse itirazı inceleyen merci verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir. Haklı görülmez ise ret olunur. Karar itiraz edene tebliğ edilerek kesinleşir. İtiraz üzerine önceki cezadan daha ağır ceza verilemez.
Bakan ile disiplin kurullarının verdiği disiplin cezalarına karşı ancak idari yargı yoluna başvurulabilir.
Polis ve Jandarma Savunma Hakkı ve Süresi
Disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından savunma alınmadan disiplin cezası verilemez.
Disiplin amirince veya yetkili disiplin kurulu başkanı ya da görevlendireceği kurul üyelerinden biri tarafından ilgiliden savunma istenir. Savunma için verilen süre yedi günden az olamaz. Süresi içinde savunmasını yapmayan personel, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Hakkında disiplin soruşturması yapılan personel, ikinci fıkra gereğince kendisinden savunma istenmesinden itibaren soruşturma evrakını inceleme hakkına sahiptir.
Hakkında meslekten çıkarma cezası veya Devlet memurluğundan çıkarma cezası istenen personel, soruşturma evrakını incelemeye, tanık dinletmeye, disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma yapma hakkına sahiptir.
7068 Polis, Jandarma, Memur Disiplin Cezaları İptal Davası
Disiplin cezalarına karşı iptal davası 7068 sayılı kanunun yargı denetimi başlıklı maddesinde düzenlenmiştir. 7068 sayılı kanuna göre;
Kesinleşen disiplin cezalarına karşı iptal davası açılabilir.
Dava açma süresi, kesinleşen cezanın personele tebliğinden itibaren başlar. Ancak Sahil Güvenlik Komutanlığının seyir halindeki gemi ve botlarında verilen cezalarda dava açma süresi, geminin bağlı bulunduğu üsse veya limana dönmesiyle başlar.
7068 Disiplin Cezasına Karşı İptal Davası Açma Süresi Ne Kadardır?
Burada özellikle dikkat edilecek husus iptal davası açmak için süreler tebliğden itibaren başlayacaktır. Disiplin cezası iptal davalarında süreler çok önemlidir. 2577 sayılı kanun idari yargıda açılacak davalara ilişkin süreleri belirtmiştir. Disiplin cezalarına karşı süre cezanın tebliğinden itibaren 60 gündür.
7068 Disiplin Cezalarına Karşı Nerede Dava Açılır?
Disiplin cezalarına karşı iptal davası idari yargının konusudur. Bu davalar İdare Mahkemesinde açılmaktadır. Yer yönünden yetki kuralında ise 2577 sayılı İdari Yargı Usulü kanuna göre son görev yaptığı yer idare mahkemesi görevlidir. Örneğin Van ili sınırlarında görev yapan bir Jandarma personeli bu davasını Van İdare Mahkemesinde açacaktır.
Ankara İdare Avukatı
7068 sayılı kanundan kaynaklanan disiplin cezalarına itiraz etmeden önce alanında uzman bir avukattan tavsiye almanızı önermekteyiz. Özellikle bu tarz davalar teknik bilgi gerektiren davalar olmasından ötürü İdare Avukatı olarak ifade edilen avukatlardan profesyonel destek almak son derece önemlidir. Disiplin cezalarına karşı iptal davası açmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.