Şimdi Arayın
Müvekkillerimizin ve vatandaşların sıklıkla tarafımıza Boşanma davası nasıl açılır? Boşanma sebepleri nelerdir? Kimler boşanma davası açabilir? Boşanma davası dilekçe örneği, Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası hangi mahkemede açılır? şeklinde sorular yönelttiğini görmekteyiz. Bu yazımızı Boşanma davası ile alakalı bir çok soruya cevap vereceğiz.
Boşanma Nedir?
Türk hukukunda boşanma Türk Medeni Kanunu 161-184. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Boşanma, eşler hayatta iken onlar arasındaki evlilik ilişkisine yasal olarak son verme işlemine denilmektedir. Boşanma davası açabilmek için belirli boşanma sebeplerine dayanılması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu boşanma sebeplerini tahdidi olarak saymıştır. Bunlar özel boşanma sebepleridir. Boşanma konusu teknik bir konu olduğundan dolayı boşanma davası açarken mutlaka Boşanma Avukatından yardım alınmasını tavsiye ediyoruz.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Türk Medeni Kanunun 161 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Boşanma sebepleri hukukumuzda genel sebepler ve özel sebepler olarak ikiye ayrılmaktadır. Özel Boşanma Sebepleri;
- Zina sebebi ile boşanma
- Hayata kast pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış sebebi ile boşanma
- Suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme sebebi ile boşanma
- Terk sebebi ile boşanma
- Akıl hastalığı sebebi ile boşanma
Genel Boşanma sebepleri ise şöyledir;
- Evlilik birliğinin sarsılması sebebi ile boşanma
- Eşlerin anlaşması sebebi ile boşanma
- Ortak hayatın yeniden kurulamaması sebebi ile boşanma
Özel Boşanma Sebepleri
1-Zina Sebebi ile Boşanma
Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
Zina, evlilik birliği içerisinde eşlerden birisinin eşinden başka birisi ile isteyerek cinsel ilişkide bulunması demektir. Evlilik birliğinden önce eşlerden birisinin yaşamış olduğu cinsel birliktelik zina sebebi sayılmamaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için Zina- Aldatma Sebebi ile Boşanma Davası yazımıza bakabilirsiniz.
2-Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Sebebi ile Boşanma
Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
Örneğin bir eşin diğerine hakaret etmesi, eşlerden birisinin diğerini dövmesi, zehirlemesi, eziyet etmesi boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir. Bu sebeplerden herhangi birisi gerçekleştiğinde 6 ay içerisinde bu davayı açması gerekmektedir.
3-Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebi ile Boşanma
Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
Eşlerden birisi hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık, kaçakçılık gibi küçük düşürücü suç işlemesi halinde bu sebebe dayanarak boşanma davası açılabilir. Bu sebebe dayanarak açılacak boşanma davasında diğer eş için sayılan sebeplerin evlilik birliğini çekinilmez hale getirmesi gerekmektedir. Aksi halde boşanma davası reddedilecektir.
4-Terk Sebebi ile Boşanma
Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
5-Akıl Hastalığı Sebebi ile Boşanma
Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.
Genel Boşanma Sebepleri
1-Evlilik Birliğinin Sarsılması Sebebi ile Boşanma
Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayanarak açılacak çekişmeli boşanma davasında özel boşanma nedenleri dışındaki sebeplere dayanılır.
Davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Hâkimin boşanma kararı verebilmesi için evliliği temelden sarsan olayın ispatlanması yeterli değildir. Ortak hayatın sürdürülebilmesi eşler tarafından beklenemeyecek hale gelmesi gerekmektedir. Bu unsurun varlığına hâkim takdir yetkisini kullanarak karar verir.
2-Anlaşmalı Boşanma Davası
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.
Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Anlaşmalı boşanma davası şartları;
- Evlilik en az 1 yıl sürmeli,
- Eşler birlikte boşanma davası açmalı ya da bir eşin açtığı davayı diğer eş kabul etmeli,
- Taraflar hakim tarafından bizzat dinlenilmeli,
- Boşanma ile ilgili mali sonuçlar ve çocukların durumuna ilişkin düzenlemeler hâkim tarafından uygun bulunmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ
Davacı eş M ve davalı eş H karşılıklı olarak anlaşma sureti ile boşanmaya karar vermiş olup işbu protokol taraflar arasında tanzim edilmiştir. Bu protokol uyarınca;
- BOŞANMA HUSUSU
Davacı M tarafından davalı eş H aleyhine açılan boşanma davası davalı eş tarafından kabul edilmiştir.
- NAFAKA VE TAZMİNAT HUSUSU:
Tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden maddi, manevi tazminat ve nafaka talepleri bulunmamaktadır.
- ORTAK MALLAR VE KİŞİSEL EŞYA PAYLAŞIMI:
Taraflar ortak malların ve kişisel eşyaların paylaşımı konusunda tam bir mutabakat içinde olup, evlilik birliğinin devam ettiği evdeki mevcut ev eşyalarının tamamı ve takılar konusunda hiçbir talepleri yoktur. Zira her iki ev eşyaları da dahil tarafların herhangi bir mal varlıkları mevcut değildir.
- YARGILAMA GİDERLERİ HUSUSU:
Taraflar karşılıklı olarak birbirlerinden yargılama gideri talep etmemektedir.
- VELAYET HUSUSU
C (TCKN:1111111) adında müşterek kız çocuğumuzun velayeti davalı baba H’de kalacaktır. Bu konuda da herhangi bir anlaşmazlık söz konusu değildir.
Beş maddeden oluşan iş bu protokol kendi içinde bir bütündür ve taraflarca hiçbir etki ve baskı altında kalmaksızın 03/09/2024 tarihinde imza altına alınmıştır. Herhangi bir nedenle anlaşarak boşanma gerçekleşmediği takdirde hükümsüzdür.
Davacı Davalı
M H
3-Ortak Hayatın Kurulamaması Sebebi ile Boşanma
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
Boşanma Avukatı
İnternet arama motorlarında, boşanma avukat, Ankara boşanma davalarına bakan avukatlar, gibi arayışların olduğu bilinen bir durumdur.
Bu aramayı yapan kişiler, aslında boşanma davalarına bakan bir avukat aramaktadır.
Ancak, Türkiye hukuk sisteminde, avukatların yasal bir uzmanlığı bulunmamaktadır. Bundan dolayı birçok avukat boşanma davalarına bakmaktadır. Ancak boşanma davaları kendine özgü davalar olduğundan boşanma üzerine çalışan avukatlardan yardım alınmasında fayda vardır. Bizlerde Yavuz Hukuk ve Danışmanlık olarak müvekkillerimize boşanma davası konusunda profesyonel hizmet sağlamaktayız. Ankara boşanma avukatı tavsiyesi için alanında uzman boşanma avukatı Av. Kader Vuralı tavsiye etmekteyiz.
Boşanma Avukatı Ücreti Ne Kadar?
Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı tarafından yıllık olarak avukatlık asgari ücret tarifesi belirlenmektedir. Bu çerçevede asgari ücret tarifesinin altında olmamak kaydıyla avukatla anlaşma yapılabilir. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2024 gereğince Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen dava ve işler için 30.000,00 TL ücret belirlenmiştir.
Ancak boşanma davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen davalardan daha zorlu bir süreç sonucunda karara bağlanmaktadır. Her davanın kendine özgü zorluğu olmakla birlikte boşanma davalarında bu zorluk en yüksek seviyededir. Bundan dolayı Boşanma Davası ücretleri farklılık göstermektedir. Ankara Barosunun Yayımladığı Tarifeye göre 2024 yılı için;
Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti: 45.200,00 TL
Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti: 70.600,00 TL olarak belirlenmiştir.
Boşanma avukatından hukuki yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Param Yok Boşanma Davası Açabilir Miyim?
Adli Yardım, mali gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir ilkedir. Mali olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Boşanma davası açmak isteyen kişi ücretsiz avukat yardımından yararlanabilir. Bunun için bulunduğu ilin barosuna başvuruda bulunması yeterlidir. Baro tarafından verilecek avukat ile ücretsiz olarak boşanma davası açabilir.
Boşanma Davası Nerede Açılır?
Görevli mahkeme, Aile Mahkemesinin olduğu yerlerde Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Boşanma davasında yetkili mahkeme ise eşlerden birinin bulunduğu yerleşim yeri mahkemesidir. Ayrıca eşlerin dava açmadan önce 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi de boşanma davasına bakmaya yetkili mahkemedir.
Boşanma Davası Dilekçe Örneği
….Ankara Aile Mahkemesi
Sayın Hakimliğine
Davacı : Eş(A) Adres Tc
Davalı : Eş(B) Adres Tc
Konu : Zina Sebebi ile boşanma ve ….. TL maddi ….TL manevi tazminat istemidir.
Açıklamalar :
1-Davalı eşim B ile .. tarihinden beri evliyiz. Bu evliliğimizden C ve D adında iki çocuğumuz olmuştur.
2- Davalı eşim B aile sadakatine uygun davranmayarak F isimli bir adamla cinsel ilişkide bulunmak sureti ile zina yapmaktadır. Bu duruma ilişkin elimde fotoğraf ve whatsapp yazışmaları da mevcuttur. Zaten F isimli adam da bu durumu kabul etmektedir. Davalının zinası nedeni ile evliliğimizi devam ettiremeyeceğiz. Boşanmamıza karar verilmesini istiyorum.
3- Davalının F ile yapmış olduğu zina eylemi kişiliğimi ve gururumu incitmiş beni küçük düşürmüştür. Duyduğum üzüntü son derece tarif edilemez boyuttadır. Bu nedenle davalı F den …. TL manevi tazminat talep etmekteyim. Ayrıca evlendikten sonra işimi bıraktığım için boşanma sonrası iş bulana kadar geçecek süre için …. TL maddi tazminat talebim vardır.
Deliller: 1- Nüfus ve evlilik kayıtları
2- Tanıklar
3- Mali ve sosyal durum belgeleri
4- Whatsapp yazışmaları ve fotoğraflar
5- Sair her türlü delil
Hukuki Sebepler: Türk Medeni Kanunu 161. Madde ve ilgili maddeler
Netice-i Talep :
1-Delillerimin toplandığında, yukarıda bahsettiğim davalı B nin zinasının sabit olacağından TMK 161 gereği boşanmamıza karar verilmesini,
2-….. TL manevi ….. TL maddi tazminata hükmedilmesini,
3-Yargılama giderleri ve masrafların davalıya yükletilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
DAVACI EŞ A
Boşanma Davası Örnek Karar
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı kadın tarafından zina hukuki nedenine dayalı davasında kabul kararı verilmemesi, nafaka ve tazminat miktarları yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı kadının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı kadın öncelikle zina (TMK. md. 161) hukuksal nedenine, olmadığı takdirde “Evlilik birliğinin temelinden sarsılması”(TMK. md. 166/1-2) nedenine dayalı olarak boşanma davası açmıştır. Zina, mutlak boşanma sebebidir, zina vakıasının gerçekleşmesi halinde boşanma sebebi gerçekleşmiş sayılır.
Zina, olmadığı takdirde evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebine kademeli olarak dayanılmış ise, zinanın ispatlanması halinde, bu sebeple boşanma kararı verilmesi gerekir. Böyle bir durumda artık genel boşanma sebebinin şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaz ve bununla ilgili ayrıca bir hüküm oluşturulması da gerekmez.
Yerel mahkeme zina hukuki nedenine dayalı davanın hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar vermiş, evlilik birliğinin temelinde sarsılması hukuki nedenine dayalı boşanma davasının ise kabulü ve tarafların boşanmaları yönünde hüküm kurmuştur.
Hüküm hakkında davacı kadın nafaka ve tazminat miktarları ile nafakalar hakkında yıllık artış oranı hükmünün kurulmaması ve zina hukuksal nedenine dayalı davanın reddine karar verilmesi yönlerinde istinaf kanun yoluna başvurmuş, ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince kadın yararına hükmolunan tazminat miktarları artırılmasına, nafakalar hakkında artış hükmü kurulmasına karar verilmiş, zina hukuksal nedenine dayalı davada ise; hak düşürücü sürenin dolduğundan bahsedilemeyeceği ve erkeğin zina eyleminin gerçekleşmiş olduğu belirtilmekle birlikte zina nedeniyle boşanma talebinin konusuz kaldığı gerekçesi ile esası hakkında hüküm tesisine yer olmadığına kararı verilmiştir.
Davacı kadın boşanma hüküm sonucunu istinaf etmemiş olmakla birlikte hükme dayanak hukuki sebebi istinaf konusu yapmış olup, bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince istinaf konusu yapılan zina olgusunun gerçekleştiği gerekçe kısmında belirtilmesine rağmen, kararın hüküm kısmında boşanma hukuki sebebinin zina olup olmadığına dair bir tespit hükmü kurulmamış olması doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 07.04.2021
Yargıtay Kararı – 8. HD., E. 2016/1406 K. 2016/13160 T. 6.10.2016
TMK 236/2 Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.
… ile … aralarındaki mal rejiminden kaynaklanan alacak davasının kabulüne dair …. 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden verilen 26.10.2015 gün ve 279/402 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı … . vekili, dava dilekçesinde belirtilen taşınmazlar ve araç nedeniyle 1/2 oranında iptal-tescil, olmadığı takdirde mal rejiminin tasfiyesi ile alacak isteğinde bulunmuştur.
Davalı … vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulü ile 47.450-TL tutarındaki katkı payı alacağının dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte, 22.516-TL değer artış payı alacağının karar tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte, 121.270-TL katılma alacağının dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi üzerine; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine ve takdirde bir isabetsizlik bulunmadığına göre, davalı vekilinin 555 ada 4 parselde bulunan 1 ve 43 nolu bağımsız bölümler ile ilgili katkı payı alacağına ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2-Davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince; TMK’nun 236/2. maddesi “Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma halinde hakim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.” hükmüne amirdir.
Dava konusu taşınmazlardan edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olduğu, 13.09.2005 tarihinde alınan 769 ada 5 parsel sayılı taşınmaz ile 07.01.2009 tarihinde alınan …. plakalı araç yönünden, dosya arasında bulunan …. Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi Sıfatıyla) Mahkemesi’nin 05.04.2013 tarih, 2011/325 Esas-2013/297 Karar sayılı zina nedeniyle boşanma ilamına göre, tarafların TMK’nun 161. maddesi uyarınca boşanmalarına karar verilmiş olduğundan aynı Kanunun 236/2. maddesi uyarınca değerlendirme yapılarak hüküm kurulması gerekir. Bu hususun göz ardı edilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının yukarıda (2) nolu bentte yazılı gerekçelerle kabulüyle, hükmün 769 ada 5 parsel sayılı taşınmaz ile …. plakalı araca ilişkin bölümünün 6100 sayılı HMK’nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK’nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre söz konusu malvarlıklarına yönelik diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına; davalı vekilinin 555 ada 4 parselde bulunan 1 ve 43 nolu bağımsız bölümlere ilişkin temyiz itirazlarının yukarıda
(1) nolu bentte yazılı nedenlerle REDDİNE, taraflarca HUMK’nun 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine,
3.293,50 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davalıya iadesine, 06.10.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Türk Medeni Kanunu mevzuatı için ayrıca bakınız.
Boşanma Davası açmak istiyorum ancak ne yapacağımı bilmiyorum diyorsanız yine boşanmaya ilişkin hukuki bilgi almak istiyorsanız alanında uzman bir boşanma avukatından hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz. Boşanma avukatından yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Avukat Kader Vural, Avukat Muhammed Talha Yavuz 2024