Ankara Askeri Ceza Avukatı

Ankara Askeri Ceza Avukatı arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde disiplin subaylığı geçmişi olan Avukat Muhammed Talha Yavuz uzmanlık alanı askeri mevzuattan kaynaklı uyuşmazlıklardır. 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu ve diğer askeri mevzuat konuları üzerine çalışmaktadır.

Ankara Askeri Ceza Avukatı

Askeri Ceza Avukatı Nelere Bakar

Ankara Askeri Ceza Avukatı askeri mevzuattan kaynaklı uyuşmazlıkların çözümlenmesinde etkilidir.

Askeri Ceza Avukatı, askeri suçlarla ilgili davalarda uzmanlaşmış kişiye denir. Askeri suçlar, Askeri Ceza Kanunu ve benzeri askeri mevzuatlar tarafından tanımlanan, askeri disiplini bozan veya askeri görevleri aksatan eylemlerdir. Bu alandaki avukatlar, suçluların yanı sıra mağdurların haklarını da koruyup savunarak faaliyet gösterirler.

Askeri Ceza Avukatı, sivil mahkemelerde görülen askeri davalara da bakma yetkisine haizdirler. Özellikle askeri disiplinle ilgili davalarda uzmanlaşmış olan bu avukatlar, geniş kapsamlı bir hukuki bilgi ve deneyime sahiptirler.

Askeri ceza davalarında uzmanlaşmış bir avukat, kamuoyu tarafından da sıklıkla “askeri ceza avukatı” olarak adlandırılır. Bu, avukatın bu alandaki uzmanlığına ve yetkinliğine işaret eder. Askeri davalara bakan avukatlar Ankara da daha çok bulunmaktadır. Bunun sebebi Milli Savunma Bakanlığının Ankara da bulunmasıdır.

Askeri Ceza Avukatı ve Askeri Hukuk Avukatı Nedir?

Askeri Ceza Avukatı ve Askeri Hukuk Avukatı birbirinden farklı kavramlardır. Yargı sistemimiz hukuk yargısı ve ceza yargısı olarak ikiye ayrılmaktadır. Ceza yargılaması, suç işleyen bir kişinin yargılanmak üzere mahkemeye çıkarılması ve suçun kanıtlanarak cezalandırılması sürecidir. Hukuk yargılamasında ise herhangi bir suç söz konusu değildir. İhtilafların çözümlenmesi amaçlanmaktadır.

Askeri Hukuk Avukatı ise Asker kişilerin Hukuk yargılamasında yaşadığı problemleri çözmede etkili olmaktadır. Özellikle askeri kanunları bilen ve bu kanunlar üzerinde uzman olan kişilerce yürütülmektedir. Asker kişilerin idare ile olan davaları ile adli yargıda görülen davaları Askeri Hukuk Avukatının uzmanlık alanına girmektedir.

CEZA AVUKATLARI ANKARA için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Askeri Suçlar Nelerdir?

1632 Sayılı Askeri Ceza Kanunu Ek Madde 11/1 ” Bu Kanunda düzenlenen suçlar ile asker kişilerin askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlar, askeri suçtur.”

Bazı askeri suçlar;

  1. Yoklama kaçağı, bakaya, saklı, firar (Madde 63): Askerlik hizmetine çağrıldığı halde emredilen süre içinde askerlik şubesine gelmeyen kişiler.
  2. Vazife ve memuriyete gitmemek (Madde 64): Askerlerin görevlerine gitmemesi.
  3. Kendini askerliğe yaramayacak hale getirmek (Madde 79): Bilerek askerlik görevini yerine getiremeyecek duruma gelmek.
  4. Başkasını askerliğe yaramayacak hale getirmek (Madde 80): Bir başkasını askerlik yapamayacak hale getirmek.
  5. Askerlikten kurtulmak için hile yapmak (Madde 81): Askerlikten kaçmak için hileli yollar kullanmak.
  6. Amire saygısızlık (Madde 82): Üst rütbeli askere karşı saygısızlık göstermek.

Sırf Askeri Suçlar Nelerdir?

1632 Sayılı Askeri Ceza Kanunu Ek Madde 11/2 ”

Bu Kanunda düzenlenen ve asker kişiler tarafından işlenen 60 ıncı, 62 nci, 65 inci, 66 ncı,
67 nci, 68 inci, 70 inci, 79 uncu, 81 inci, 82 nci, 85 inci, 87 nci, 88 inci, 89 uncu, 90 ıncı, 91 inci,
97 nci, 98 inci, 100 üncü, 101 inci, 102 nci ve 136 ncı maddelerinde düzenlenen suçlar, sırf askerî
suçtur.”

  • Söz vererek tahliye olunan harp esirleri
  • Müstahkem bir mevkii veya kendi mevkiini veya kendisini veya bir gemiyi, bir tayyareye düşmana teslim eden kumandanların cezası
  • Vazife ve memuriyetlerine gitmeyenlerin cezaları
  • Firar ve cezası
  • Yabancı memlekete firar edenlerin cezaları
  • Mehil içinde yakalananların cezası
  • Sözleşerek firar ve cezası
  • Kendini askerliğe yaramayacak hale getirenlerin cezası
  • Askerlikten kurtulmak için hile yapanlar
  • Amir veya üstü tehdit
  • Amir ve mafevkine hakaret edenlerin cezaları
  • İtaatsizlikte ısrar edenlerin cezası
  • Toplu asker karşısında veya hizmetten savuşmak için veya silahlı iken yapılan itaatsizliğin cezaları
  • Büyük zararlar veren itaatsizliğin cezaları
  • Mukavemet ve cezası
  • Amire ve mafevka fiilen taarruz edenlerin cezaları
  • Fesat ve cezası
  • Fesadı haber vermeyenlerin cezası
  • Askeri isyan ve cezası
  • Askeri isyanda önayak olanların cezaları
  • Düşman karşısında askeri isyan suçlularının cezası
  • Dikkatsizlik edenler

Askeri Şahıs Kime Denir?

1632 Sayılı Askeri Ceza Kanunu Madde 3 Asker Şahıslar ;

Askerî şahıslar; Mareşalden asteğmene kadar subaylar, astsubaylar, Millî Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşunda çalışan sivil personel, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, erbaş ve erler ile askerî öğrencilerdir.


Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşunda çalışan Devlet Memurlarının asker kişi sıfatları, 4.1.1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 115 inci
maddesinde belirtilen yükümlülükleri ile sınırlıdır.

15 Temmuz 2016 yılında yapılan değişiklik ile Jandarmanın askeri niteliği sona erdirilmiştir.

Jandarma Disiplin Cezaları için yazımıza bakabilirsiniz.

Karar Örnekleri

Lise, ortaokul ve eşidi okullar askeri öğrencileri henüz askerlik mükellefiyeti altına girmediklerinden İç Hizmet Kanununun 14. maddesi ile asta tahmil edilen vazifelerin yapılmaması halinde diğer askerlerin tabi oldukları müeyyidelere ye tabi olup, bunun dışında normal Ceza Kanunu hükümlerine tabidirler. /As.Yrg.3.D

Bankalardan kredi almak. için sahte olarak düzenlenen maaş bordroları özel evrak niteliğinde olup. TCK’nın 345 maddesindeki, suç belgenin kullanılması ile oluştuğundan, sahte belgenin askeri mahal dışında kullanılması suretiyle işlenen bu fiil dolayısıyla asker kişi sanığı yargılama görevi adliye mahkemelerine aittir.

Askeri Yargıtay; Cumhuriyet Bayramı törenine katılmama, Ramazan Bayramı törenine katılmama, kara şehitlerini anmak için yapılan törene katılmama gibi eylemleri emre İtaatsizlikte ısrar olarak kabul etmiştir.

Disiplini ihlal eden bir askeri şahsın iş bu fiili nedeniyle üstü bulunan bir askeri şahıs tarafından yetkili makama daveti bir hizmet emri olup, bu davete icabet etmemek emre itaatsizlik suçunu teşkil eder./As.Yrg.1.D

Önceden tespit ve kendisine tebliğ edilmiş bulunan nöbet görevine hiç gitmeyen sanığın fiili: hizmete müteallik bir emri hiç yapmamak suretiyle itaatsizlikte ısrar suçudur. As.Yrg. 4.D E27 K271

Askeri Avukat İletişim için arayınız.