Harp Okulundan Çıkarılma Süreci ve Haklarınız: Ne Yapabilirsiniz?

Harp Okulundan Çıkarılma Nedir?

Harp okulları, disiplini ve kurallara bağlılığı esas alan kurumlardır. Ancak bazen öğrenciler çeşitli sebeplerle, disiplin cezaları veya sağlık raporları gibi gerekçelerle okuldan çıkarılabilir.
Harp okulundan çıkarılma süreci çoğunlukla disiplin suçu, başarısızlık, sağlık durumu veya güvenlik soruşturması gibi etkenlerle başlar.

Harp Okulundan Çıkarılma

Harp Okulundan Çıkarılma Sebepleri Nelerdir?

  • Disiplin kurallarının ihlali
  • Başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı yapamama
  • Sağlık durumunun askerlik yapmaya elverişli olmaması
  • Güvenlik soruşturmasında olumsuzluk
  • Devamsızlık ve görev ihmali
  • Etik dışı davranışlar veya suç teşkil eden eylemler

Bu durumlar, askeri öğrencilikten çıkarılma sürecinin başlangıç noktası olabilir.

6413 Sayılı Kanun 20. Maddesi Türk Silahlı Kuvvetlerinden Ayırma Cezası

Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler şunlardır:

a) Aşırı borçlanmak ve borçlarını ödeyememek: Nafaka, trafik kazası, doğal afet, personelin öngöremeyeceği şekilde ülke genelinde yaşanan olağanüstü ekonomik dalgalanmalar, ani devalüasyonlar, sağlık ve tedavi giderleri ile kefillik ve benzeri zorunluluk hâlleri hariç olmak üzere, aşırı derecede borçlanmaya düşkün olmak ve bu borçlarını ödememeyi alışkanlık hâline getirmektir.

b) Ahlaki zayıflık: Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düşkün olmak veya Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını sarsacak şekilde yüz kızartıcı, utanç verici veya toplumun genel ahlak yapısına aykırı fiillerde bulunmaktır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin en çok başvurduğu meslekten çıkarma sebebidir. İdarenin taktir yetkisinin orantısız kullanıldığı muğlak bir maddedir. Bu madde kapsamında mesleğinden olan askeri personel ya da askeri öğrenci idare mahkemesinde iptal davası açarak mesleğine veya eğitimine geri dönebilmektedir.

c) Hizmete engel davranışlarda bulunmak: Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlarda veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiillerde bulunmaktır.

ç) Gizli bilgileri açıklamak: Yetkisi olmadığı hâlde, devletin güvenliği ile iç ve dış siyasi yararlarına ilişkin elde ettiği gizli bilgileri yetkisiz kişi ve kuruluşlara vermek, ulaştırmak veya açıklamaktır.

d) İdeolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak: Siyasi partilere girmek, ideolojik veya siyasi faaliyetlere karışmak, ideolojik veya siyasi amaçlarla disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmaktır.

e) Uzun süreli firar etmek: Geçerli bir mazereti olmaksızın kesintisiz olarak bir yıldan fazla süre ile izin süresini geçirmek veya firar hâlinde bulunmaktır.

f) Disiplinsizliği alışkanlık hâline getirmek: Disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmayı alışkanlık hâline getirmek veya aldığı disiplin cezalarına rağmen ıslah olmamaktır.

g) İffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaşamak: İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikahsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar etmektir.

ğ) Gayri tabii mukarenette bulunmak: Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunmak yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptırmaktır.

h) Terör örgütleriyle ilişkisi olmak: Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmaktır.

6413 sayılı kanun madde 20 kapsamında ayırma cezası ile cezalandırılan kişinin, cezanın haksız ve usule uygun olmadığını düşünmesi halinde mutlak iptal davası açması gerekmektedir.

1325 Sayılı Askeri Okullar, Askeri Öğrenciler, Askeri Fabrikalar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanuna – Harp Okulundan Çıkarılma

Askeri öğrencilikten çıkarılma:

Ek Madde 4-Fakültelerde veya yüksekokullarda okuyan öğrenciler aşağıdaki hallerde askeri öğrencilik niteliğini kaybederler:

a) Yönetmelikte tespit edilecek ahlak notunu kaybedenler,

b) Yönetmelikte belirtilecek esaslar dahilinde, askeri öğrenci niteliğini kaybettiklerine dair disiplin kurullarınca haklarında karar verilenler,

c) Öğrenimlerini, yönetmelikte belirtilecek süreler içinde tamamlayamayanlar,

d) Sağlık kurullarınca verilecek raporlara istinaden, sağlık durumları sebebiyle askeri öğrenci olarak öğrenimine devam imkanı kalmayanlar,

e) Mahkeme kararı ile öğrencilik hukukunu kaybedenler,

f) Fakülte ve yüksek okullarca öğrencilik hakkı sona erdirilenler,

g) Yönetmelikte tespit edilecek giriş koşullarına uymadıkları sonradan anlaşılanlar.

Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları Yönetmeliğine Göre Harp Okulundan Çıkarılma veya Ayrılma

Madde 51 ve devamında Harp okullarından çıkarılma veya ayrılmaya ilişkin kurallar belirlenmiştir.

Giriş Şartlarını Taşımayan veya Kaybedenlerin Harp Okulundan Çıkarılması

MADDE 51 – Aday öğrenciliğinin ya da öğrenciliğinin herhangi bir aşamasında haklarında yürütülen güvenlik soruşturması menfi olduğu değerlendirilerek ilişiğinin kesilmesi bildirilen kişinin ilişik kesme işlemleri harp okulu komutanlığınca yapılır.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması davası için yazımızı inceleye bilirsiniz.

Harp okullarına girişte aranan birinci fıkra haricindeki diğer şartları taşımadığı adaylık döneminde veya öğrenimleri sırasında anlaşılanlar ile bu süre zarfında şartları kaybedenlerin ilişiği ise disiplin kurulu kararıyla kesilir. Bu durumdakiler hakkındaki karar Rektörün teklifi üzerine Bakan onayı ile yürürlüğe girer.

İlgili madde uyarınca harp okuluyla ilişiğinin kesilmesine karar verilenler, harp okulu komutanlığınca gerekli görüldüğü takdirde, işlemleri tamamlanmadan önce de harp okulundan uzaklaştırılabilir. Bu durumdakiler, bu süre içinde resmî elbise giyemez, ancak mevcut statüsü devam eder.

İntibaksızlık Nedeni ile Kabul Edilmeme

MADDE 52 – Harp okulu öğrenci adaylarından intibak süresi içinde harp okulu öğrencisi olma niteliğini kazanamadığı bölük/kol ve tabur/filo komutanlarının ve rehberlik uzmanının ortak gerekçeli kanaat raporu ile belgelenenlerin harp okulundan çıkarılmasına öğrenci alay komutanının teklifi üzerine disiplin kurulunca karar verilir.

Bu madde uyarınca ilişiğinin kesilmesine karar verilen aday öğrenci, harp okulu komutanlığınca gerekli görüldüğü takdirde, işlemleri tamamlanmadan önce de harp okulundan uzaklaştırılabilir. Bu durumdaki aday öğrenci, bu süre içinde resmî elbise giyemez, ancak adaylık statüsü devam eder.

İntibak süresi içinde kendi isteğiyle ayrılmak isteyen öğrenci adaylarının gerekçeli dilekçeleri sıralı âmirlerince alınır ve harp okulu komutanının onayı ile ilişik kesilir. Bu dönem içerisinde on sekiz yaşını tamamlamamış öğrenci adayının harp okulundan çıkartılması için kanuni temsilcisinin yazılı muvafakat vermesi esastır.

Disiplin Nedeniyle Çıkarılma

MADDE 53 – Öğrenciler aşağıdaki hallerde disiplin kurulu kararıyla harp okulundan çıkarılır:

a) Disiplin notunun tamamını kaybetmek.

b) Disiplin notuna bakılmaksızın:

1) Sınavlarda, verilen ödevlerde, proje, tez ve bilimsel yayınlarda ikinci kez kopya çektiği veya intihal yaptığı öğretim kurulu kararıyla kesinleşmek.

2) Evlenmek, harp okulunda herhangi biriyle cinsi yakınlaşmaya girmek, evli, hamile, çocuklu, daha önceden evlenmiş olmak, herhangi bir kadınla veya erkekle nikâhsız olarak karı-koca gibi birlikte yaşamış/yaşıyor olmak veya gayritabii cinsi eğilimleri tespit edilmiş olmak ile hemcinslerine yönelik cinsi eğilimleri tespit edilmiş olmak.

3) Uyuşturucu veya uyuşturucu olarak kabul edilen diğer uyarıcı maddeleri kullanmak veya bulundurmak, kullanılması maksadıyla başkalarına vermek, kullanımını kolaylaştırmak için donanım veya malzeme sağlamak veya kullanılmasını özendirmek.

4) Bizzat ticaret yapmak veya yaptırmak ile ticari ve sınai müesseselerde vazife kabul etmek.

5) Eğitim ve öğretim gereği bulunması gereken yerden altı günden fazla izinsiz uzaklaşmak veya izni bitmesine rağmen mazeretsiz olarak bu süre içerisinde dönmemek.

6) Adli veya askerî suç teşkil edip etmediğine bakılmaksızın 30 uncu maddenin sekizinci fıkrasında belirtilen suçlara ilişkin eylemleri kasıtlı olarak işlediği disiplin soruşturması neticesinde anlaşılmış olmak.

7) 6413 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde yer alan fiilleri işlemek.

8) Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinin 86 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (h) ve (i) bentlerinde belirtilen her askerde bulunması gereken vasıflardan birini veya ilgili yönergede belirtilen ve öğrencilerin öğrenimleri süresince muhafaza ve geliştirmekle yükümlü oldukları niteliklerden en az birini kaybetmek.

(2) Disiplin kurulu kararı, Rektörün teklifi ve Bakan onayı ile kesinleşir.

(3) Disiplinsizlik sebebiyle ayırma işlemlerinde, disiplin soruşturması işlemlerinin öğrencinin harp okulundan uzaklaştırılmaksızın tamamlanması esas olmakla beraber, disiplinsizlik veya suç teşkil edebilecek bir fiili nedeniyle hakkında yapılan inceleme ve araştırmanın emniyetli ve sıhhatli olarak devam etmesi amacıyla, harp okulunda kalmasında sakınca görülecek askerî öğrenciler

Rektörün onayıyla on beş iş gününe kadar geçici olarak okuldan uzaklaştırılabilir. İhtiyaç duyulması hâlinde bu süre Rektör onayı ile bir katına, Bakan onayı ile de bir yıla kadar uzatılabilir. Savunma hakları ihlal edilmemek kaydıyla soruşturma faaliyetleri, uzaklaştırılan öğrencinin yokluğunda da yürütülebilir. Bu madde uyarınca harp okuluyla ilişiğinin kesilmesine karar verilen öğrenci veya aday öğrenci, harp okulu komutanlığınca gerekli görüldüğü takdirde, işlemleri tamamlanmadan önce de Bakan onayı alınıncaya kadar harp okulundan uzaklaştırılabilir. Bu durumdaki öğrenci resmî elbise giyemez, ancak mevcut statüsü devam eder.

(4) Birinci fıkranın (b) bendi ile ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri aday öğrenciler hakkında da uygulanır.

(5) Disiplin soruşturması usulü 6413 sayılı Kanun ve bu Kanuna bağlı mevzuat hükümleri uyarınca yürütülür.

Mahkeme Kararı ile Harp Okulundan Çıkarılma

MADDE 54 – (1) Askerî öğrencilik hukukunun kaybedilmesine neden olacak şekilde hakkında mahkûmiyet kararı verilen öğrencinin harp okulu ile ilişiği disiplin kurulu kararı ile kesilir. Disiplin kurulu kararı Rektörün teklifi ve Bakan onayı ile kesinleşir.

(2) Bu madde uyarınca harp okuluyla ilişiğinin kesilmesine karar verilen öğrenci, kararın kesinleşmesine kadar geçen süre içerisinde, harp okulu komutanlığınca gerekli görüldüğü takdirde, işlemleri tamamlanmadan önce de harp okulundan uzaklaştırılabilir. Bu durumdaki öğrenci resmî elbise giyemez, ancak askerî öğrencilik statüsü devam eder.

Sağlık Nedeni ile Çıkarılma

MADDE 55 – (1) Lisans öğrenimi süresince sağlık nedeni ile iki yıldan fazla sınıf kaybeden veya yetkili sağlık kurullarınca verilecek raporlara dayanılarak sağlık durumları bakımından harp okulu öğrenimine devam imkânı kalmadığı sabit olan öğrencinin harp okulu ile ilişiği yönetim kurulu kararı üzerine Rektörün teklifi ve Bakan onayı ile kesilir.

(2) Bu madde uyarınca harp okuluyla ilişiğinin kesilmesine karar verilen öğrenci, harp okulu komutanlığınca gerekli görüldüğü takdirde, işlemleri tamamlanmadan önce de harp okulundan uzaklaştırılabilir. Bu durumdaki öğrenci resmî elbise giyemez, ancak askerî öğrencilik statüsü devam eder.

Eğitim ve Öğretim Şartlarına Aykırılık Nedeni ile Harp Okulundan Çıkarılma

MADDE 56 – (1) Ara sınıftan alınan öğrenciler hariç olmak üzere 4566 sayılı Kanunun 37 nci maddesinde belirtilen süreler içerisinde eğitim ve öğrenimlerini tamamlayamayan veya bu sürelerde tamamlayamayacağı kesinleşen öğrencinin harp okulu ile ilişiği, yönetim kurulu kararı üzerine Rektörün teklifi ve Bakan onayı ile kesilir. Ara sınıftan alınan öğrencilerden bir yıldan fazla sınıf tekrarı yapanların harp okulu ile ilişiği, yönetim kurulu kararı üzerine Rektörün teklifi ve Bakan onayı ile kesilir.

(2) İntibak eğitimini başarı ile tamamlayarak harp okulu öğrencisi olma hakkı kazanan ve güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması olumlu neticelenenlerden, 2547 sayılı Kanuna tabi yükseköğretim kurumlarında kaydı bulunduğu tespit edilenlere bu yükseköğretim kurumlarındaki kaydını sildirme ikazı dekanlık tarafından yazılı olarak yapılır. İkaza rağmen bir ay içerisinde yükseköğretim kurumlarındaki kaydını sildirmeyen öğrencilerin harp okulu ile ilişikleri, yönetim kurulu kararı üzerine Rektörün teklifi ve Bakan onayı ile kesilir.

(3) Bu madde uyarınca harp okuluyla ilişiğinin kesilmesine karar verilen öğrenciler, harp okulu komutanlığınca gerekli görüldüğü takdirde, işlemleri tamamlanmadan önce de harp okulundan uzaklaştırılabilir. Bu durumdaki öğrenci resmî elbise giyemez, ancak askerî öğrencilik statüsü devam eder.

Kendi İsteğiyle Harp Okulundan Ayrılma

MADDE 57 – (1) Öğrenciler, 1325 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesinde belirtilen süre ve şartlarla askerî öğrencilik statüsünden istifa edebilirler. Bu dönem içerisinde on sekiz yaşını tamamlayan öğrenci kendi müracaatı ile tamamlamayan öğrenci ise kanuni temsilcisinin muvafakati ile harp okulundan çıkabilir. İntibak eğitimi sırasında ayrılanlar müstesna, kendi isteğiyle harp okulundan ayrılmak isteyen öğrenciler sıralı âmirleri, dekan, harp okul komutanı ve rehberlik danışma uzmanı yüklenme ve kefalet senedinde imzası olanlar ile görüştürülür ve görüşmeler kayıt altına alınır.

Yüklenme ve kefalet senedinde imzası olanların görüşmeye katılmaması ve/veya öğrencinin istifa dilekçesini geri çekmemesi durumunda başka bir şart aranmaksızın okulla ilişiği kesilir. Her eğitim ve öğretim yılı sonunda, kendi isteği ile askerî öğrencilikten istifa edenlerin sayısı ve ayrılış gerekçeleri hakkında harp okulu komutanlığı tarafından hazırlanan rapor Bakanlığa sunulmak üzere Rektörlüğe gönderilir.

Harp Okulundan Atılınca Ne Olur?

Harp okulundan çıkarılan bir öğrenci, sivil hayata dönmek zorunda kalır. Ancak bu süreçte haklarınızı bilmek önemlidir.
Özellikle disiplin cezası ile atılan öğrencilerin, ilgili işlemin iptali için idari dava açma hakkı vardır. Bu davalarda işlemin hukuka uygunluğu incelenir.

Askeri Okuldan Atılmaya İtiraz Edilebilir mi?

Evet, askeri okuldan atılmaya itiraz etmek mümkündür. İtiraz süreci genel olarak şöyle işler:

  1. Okul komutanlığına yazılı itiraz başvurusu yapılır.
  2. İtiraz reddedilirse idare mahkemesinde dava açılır.
  3. Hukuki süreçte deliller ve savunmalar sunulur.

Özellikle disiplin cezalarına ve çıkarılma kararlarına karşı süresi içinde dava açmak çok önemlidir.

Harp Okulundan Çıkarıldıktan Sonra Ne Yapılmalı?

  • Öncelikle çıkarılma gerekçenizi ve size tebliğ edilen evrakı dikkatlice inceleyin.
  • Tebligat tarihinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açabilirsiniz.
  • Profesyonel bir askeri hukuk avukatı ile çalışmak, şansınızı artıracaktır.
  • Sağlık sorunları nedeniyle çıkarıldıysanız, yeniden sağlık kuruluna başvurma hakkınız olabilir.

Askeri Okuldan Atılma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tebligat tarihlerini kaçırmayın.
  • Yazılı savunma ve itiraz dilekçelerinizi eksiksiz hazırlayın.
  • Hak kaybı yaşamamak için uzman desteği alın.

Askeri Okuldan Çıkarılınca Tazminat Öder Miyim?

Evet askeri okuldan kendi kusurunuz ile çıkarılmanız durumunda, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan masrafların tamamını cezası ile beraber ödemek zorunda kalırsınız. Disiplinsizlik sebebi ile atılmalarda 4 katı diğer hallerde iki katı ceza ödenmektedir.

Sonuç: Haklarınızı Bilmeli ve Zamanında Harekete Geçmelisiniz

Harp okulundan çıkarılmak, öğrenciler ve aileler için oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Ancak unutmayın ki, her çıkarılma işlemi kesin ve doğru olmayabilir. Eğer siz de askeri öğrencilikten çıkarıldınız veya böyle bir riskle karşı karşıyaysanız, süreci dikkatlice takip etmeli ve hukuki haklarınızı sonuna kadar kullanmalısınız.

Ankara Askeri Ceza Avukatı

Bizlerle iletişime geçebilir daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

FAYDALI LİNKLER

Milli Savunma Üniversitesi

Yargıtay Emsal Karar Arama