İş Hukuku

İş hukukunun öncelikli amacı diğer hukuk dallarında olduğu gibi adaleti sağlamaktır. İş kanunu ile işçi ve işverenler arasındaki uyuşmazlıklar öncelikle önlenmeye çalışılmıştır. Kanunda , önlenemediği takdirde çözümlenmesi amacıyla düzenlemelere yer verilmiştir. Çalışma alanlarımızdan biri olan İş Hukuku alanında danışan işçi ve işverenlere sunmakta olduğumuz danışmanlık ve avukatlık hizmetlerinden birkaçı şöyledir;

– İşçinin çalışma süresince talep edebileceği hakları,

– İşçinin iş akdi süresince ve iş akdinin sonlanması ile birlikte işverene karşı olan kanuni yükümlülükleri,

 – İşverenin işçiye karşı iş akdi devam ederken ve iş akdinin sonlanması halinde doğacak olan kanuni yükümlülükleri,

– İşçi ile işveren arasında düzenlenmiş ve düzenlenecek sözleşmeler konusunda hukuki yardım,

– İşçi ile işveren veya her ikisi ile devlet arasında meydana gelmiş veya muhtemel uyuşmazlıkların önlenmesi veya çözümlenmesi sürecinde hukuki destek,

– İşçinin ve işverenin , iş güvenliği hukuku ve mevzuatı konusunda bilgilendirilmesi ve uyuşmazlık halinde kanun yolları ile çözümlenmesi,

– İş kazası hallerinde, işçinin ve işverenin yapması ve kaçınması gereken haller ve neticesinde bu hususta hukuki destek ile dava takibi ve sonuçlandırılması,

– İşçilik alacakları konulu uyuşmazlıklarda, işveren ve işçinin hak ve yükümlülükleri noktasında danışmanlık ile dava açılış ve takibi ile sonuçlandırılması,

– İşçi ve işverenlerin SGK ile olan başvuru, uyuşmazlık ve dava süreçlerini takip ve sonuçlandırma gibi örneklendirebileceğimiz iş hukuku alanında taraflar arasında yaşanabilecek tüm uyuşmazlıklarda avukat desteğine ihtiyacınız olması halinde bize ulaşabilirsiniz.

İş Hukuku nedir? , İş Hukuku neyi amaçlar? , İş Hukukunun konusu nedir? , İşverenimle sorun yaşıyorum ne yapmalıyım ?, Hangi mahkemede dava açmalıyım?, Hangi mahkeme görevli ve yetkilidir?, Nerede dava açmalıyım? Vb. Sorularınızın cevaplarını aşağıda yer alan yazımızda bulabilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz. Emsal kararlar için bakınız.

İş Hukuku

 İş Hukukunun Tanımı ve Amacı

İş hukuku, işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen ve inceleyen kamu hukuku dalıdır. İş ve çalışma hayatını düzenleyen kanunların tümüne iş hukuku denir. İş hukuku hem çalışanı hem de işvereni koruyarak ve devletle olan ilişkilerini düzenleyerek öncelikle çıkması muhtemel uyuşmazlıkları önlemeyi, uyuşmazlık çıkması halinde ise çözümlemeyi amaçlar.

İş Hukukunun Konusu

İşlerini başkasına bağımlı olarak yapmayan kişiler iş hukukunun kapsamına girmezler. Aynı zamanda tüm bağımlı çalışanlar da iş hukukunun kapsamına girmezler. Kimlerin 4857 sayılı iş kanunu kapsamında çalıştığı kanun ile belirlenmiştir. Örneğin memur ile devlet arasındaki iş ilişkisi iş hukukunun değil idare hukukunun konusunu oluşturur.

İşverenimle/çalışanımla sorun yaşıyorum ne yapmalıyım?

İş hukuku da diğer hukuk dalları gibi karmaşık ve bilgi birikimi gerektiren bir alandır. Bu nedenle kanuni hak ve yükümlülüklerinizden haberdar olabilmek ve sorunları hukuki yollar ile çözümlemek amacıyla iletişim numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Hangi mahkeme görevli ve yetkilidir?/Hangi mahkemede dava açmalıyım?

İşçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklarda iş mahkemeleri görevlidir. İş mahkemesi kurulmamış olan yerlerde iş mahkemesinin görev alanına giren dava ve işlere, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince bakılır.

İş mahkemelerinde açılacak davalarda yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeridir. Davalı birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. İşin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesi yetkilidir.

İş Hukukunda En Sık Görülen İş Davaları

1. İşe İade Davası

Çalışanın geçerli bir neden olmaksızın işten çıkarılması durumunda açtığı davadır. Mahkeme, işverenin fesih nedeninin geçerli olup olmadığını değerlendirir. Genellikle iş güvencesi kapsamında gündeme gelir.

2. Kıdem ve İhbar Tazminatı Davası

İş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte işçinin hak ettiği kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmemesi durumunda açılır. Özellikle belirsiz süreli iş sözleşmelerinde çok sık görülür.

3. Fazla Mesai Ücreti Davası

İşçinin yaptığı fazla çalışma karşılığında ücretinin ödenmemesi durumunda gündeme gelir. İşçi, çalıştığı fazla süreleri ispatlayarak bu alacağını talep eder.

4. Hafta Tatili ve Resmi Tatil Ücreti Davası

İşçiye hafta tatilinde veya resmi tatillerde yaptırılan çalışmalar karşılığında ücret ödenmemesi durumunda açılır. İş Kanunu’na göre bu tür çalışmalara ek ücret ödenmesi zorunludur.

5. Yıllık İzin Ücreti Davası

Kullanılmayan yıllık izinlerin ücret karşılığının ödenmemesi halinde açılır. Özellikle işten ayrılan çalışanlar tarafından sıkça gündeme getirilir.

6. Haksız Fesih Nedeniyle Açılan Tazminat Davaları

İşverenin haksız şekilde sözleşmeyi feshetmesi sonucu, işçinin uğradığı zararların tazmini için başvurduğu dava türüdür.

7. Mobbing (Psikolojik Taciz) Davası

İş yerinde sistematik şekilde uygulanan baskı, yıldırma veya dışlama gibi davranışlar nedeniyle açılan tazminat davasıdır. İşçinin kişilik haklarının ihlali söz konusudur.

8. İş Kazası ve Meslek Hastalığı Davaları

İşçinin uğradığı iş kazası veya meslek hastalığı sonucu zarar görmesi hâlinde işverene karşı açılan tazminat davalarıdır. Bu davalar hem maddi hem manevi tazminat taleplerini içerebilir.

9. İş Hukuku Ücret Alacakları Davası

Çalışanın maaş, prim, ikramiye gibi alacaklarının ödenmemesi durumunda açılır. İşçi ücretin zamanında ve eksiksiz ödenmesini talep eder.

10. Sendikal Nedenlerle Açılan Davalar

İşçinin sendikal faaliyetlerinden dolayı işten çıkarılması veya ayrımcılığa uğraması durumunda gündeme gelen davalardır. Anayasal hakların ihlali söz konusudur.

İş Hukuku Avukatı Tavsiye

İş davası teknik bir davadır. Her hukuki problem için alanında uzman avukatlar ile çalışmak siz vatandaşların uyuşmazlıklarının çözülmesini kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple iş davası sürecinde, alanında uzmanlaşmış iş hukuku avukatlarından yardım almanızı tavsiye etmekteyiz. İş hukuku avukatına ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ankara, İstanbul, Kocaeli gibi çeşitli illerde iş davalarına katılarak müvekkillerimizi temsil etmekteyiz. Ankara boşanma avukatı, Kocaeli boşanma avukatı arıyorsanız bizi hemen arayabilirsiniz.

Av. Muhammed Talha YAVUZ                                                                       Av. Kader YAVUZ